PROJECTE ENVELLIMENT: FEM FRONT A L’ENVELLIMENT PREMATUR I ACOMPANYEM CAP AL PROCÉS DE JUBILACIÓ A LES PERSONES TREBALLADORES DEL CENTRE ESPECIAL DE TREBALL (CET)
L’envelliment és una etapa més de la vida de les persones, que es presenta, habitualment, en una edat avançada. Però en algunes persones les afecta de manera prematura, és el cas de les en les persones amb discapacitat. Arran dels estudis fets els últims anys en aquesta matèria, és una realitat que cal tenir en compte per millorar l’atenció a les persones d’aquest col·lectiu.
En aquest context, el CET de l’associació Amisol ha iniciat el projecte d’Envelliment el gener de 2023, segons el qual es realitza un Pla d’acompanyament Específic i Individualitzat (PEI) a aquelles persones treballadores que tenen l’opció de jubilar-se en un termini de dos anys. Aquest PEI es materialitza en un increment del temps de descans del treballador dins la seva jornada laboral, que li permet participar de forma activa i compromesa a preparar aquest trànsit cap a la jubilació, amb l’acompanyament d’una professional en el camp de la integració social. És un projecte personal i flexible, en el qual la participació de la persona i el treball en equip són factors clau per la consecució dels objectius.
Els tècnics de l’equip multidisciplinar de suport del CET treballen coordinadament amb la integradora social que fa l’acompanyament i el suport individualitzat a les persones participants en el projecte.
Els objectius específics del projecte d’envelliment són:
Activitats artístiques: Pintura Taller cognitiu: Juguem al “Jenga” Activitat física: Caminada al Castellvell
Formacions: Classes de piano. Activitats en la comunitat: Participem en activitats del Casal Cívic i Comunitari.
Projecte subvencionat amb els fons provinents del Ministeri amb competències en matèria d’ocupació amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
A l’associació tenim una nova furgoneta de 9 places, per al transport de les persones que atenem a les activitats inclusives a la comunitat. És una furgoneta elèctrica, amb el que a la vegada ajudem a la millora de la sostenibilitat mediambiental.
Gràcies a aquesta furgoneta, podem fer moltes més activitats a la comarca, a l’aire lliure, i a fora de Solsona. Les activitats s’organitzen des del Servei d’oci inclusiu de l’entitat, i són activitats culturals, de natura, gastronòmiques, i de coneixement de l’entorn.
OBJECTIUS DEL PROJECTE:
Amb la col·laboració de:
A la nostra entitat, en els darrers anys hem anat ampliant i millorant el servei de fisioteràpia que oferim a les persones del Centre Ocupacional de l’Amisol. Actualment comptem amb una sala destinada a exclusivament a aquest servei, que compta amb tots els equipaments necessaris.
La funció principal del/la fisioterapeuta és la de millorar al màxim el benestar físic de les persones mitjançant les eines a la seva disposició. Partint d’una valoració específica, minuciosa i individualitzada de cada persona atesa, es pot realitzar un tractament a mida marcant uns objectius, valorant l’evolució dels resultats i reajustant el tractament quan és necessari.
Es treballa tenint en compte totes les característiques particulars, concretes, úniques i canviants de cada persona. Amb una adaptació constat, no només a l’evolució de les patologies, sinó als estats d’ànim presents el dia de la sessió de fisioteràpia.
Es garanteix una plena atenció, per part del professional en el moment del tractament, ja que és essencial per uns bons resultats, i sobretot, pel benestar ja no només a nivell físic, sinó també a nivell personal.
Cal tenir present que al sentir que ens atenen d’una forma plena, real, les persones ens sentim realitzades, les nostres necessitats ja no només físiques, sinó emocionals, es veuen escoltades i aquesta sensació que algú et rebi tal com ets, tal i com estàs ara, dona pau, tranquil·litat i benestar.
Objectius:
Amb el suport del Departament de Drets Socials
Amb la col·laboració de:
Amb aquest projecte es promou que l’edifici de l’entitat sigui un espai inclusiu. Per aconseguir-ho, s’ha creat diferents sinèrgies amb les entitats i persones del territori, per tal de fer activitats conjuntes, i oferint les nostres instal·lacions i les diferents sales habilitades a la comunitat, de manera que es puguin utilitzar en funció de les diferents demandes.
Es treballa habilitant i organitzant les instal·lacions per espais temàtics, programant les activitats terapèutiques i d’oci en funció de cada espai:
Els OBJECTIUS d’aquest projecte són:
Aquest projecte s’ha dut a terme gràcies al suport de la Fundació La Caixa, per l’atorgament d’una subvenció de la Convocatòria d’ajuts d’Acció Social en l’àmbit rural, i al Departament de Drets Socials.
Finançat per la UE-NextGenerationEU
La introducció de la Noves Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) en els diferents àmbits de la nostra societat, està suposant importants canvis.
Creiem que amb l’ús de les noves tecnologies s’aconsegueix, d’una forma interactiva, millorar l’autonomia de les persones amb discapacitat, podent accedir a unes noves formes de comunicació afavorint el desenvolupament personal, la comunicació i el desenvolupament cognitiu. També es milloren les relacions socials, ja que s’utilitza la tecnologia cada cop més per comunicar-se amb família i persones de l’entorn, per fer activitats de manera virtual, i per millorar el temps d’oci.
Els OBJECTIUS són:
Projecte subvencionat per: Amb el suport de:
L’estimulació sensorial, sobretot en persones amb més dificultats cognitives, ajuda a una millora de l’estat d’ànim, l’humor, i una reducció de l’agitació i de l’apatia. També afavoreix el descans muscular global, la socialització, la comunicació, la iniciativa, la concentració i la motivació. Es treballa amb l’estimulació de la vista, oïda, tacte, i també l’estimulació propioceptiva i vestibular.
Hem habilitat una sala multisensorial, tenint així un espai que crea un ambient en un entorn que dona seguretat a la persona, a través d’estimulacions sensorials suaus, diversificades, on tots els sentits poden ser estimulats separadament o al mateix temps. Es compta amb diferents elements: columna de bombolles, fibres òptiques, llums de colors, equip de música, llit d’aigua, matalàs vibratori, vaporitzador d’olors, projector i pantalla, i materials de diferents textures.
Tenim també un projecte de creació d’un jardí multisensorial, que és un espai exterior que compta amb un seguit d’espais i equipaments per estimular els diferents sentits. Es pot comptar amb elements com flors, plantes de colors vius, elements decoratius, plantes aromàtiques, fonts o elements amb aigua, diferents textures al terra, etc.
Els OBJECTIUS són:
Amb el suport de:
La música forma part de la nostra vida i és un element molt important, tant que ens afecta a les emocions, a l’estat d’ànim i al nostre comportament. La música és art, i és una manera d’expressar-se amb el món i amb nosaltres, aportant grans beneficis a les persones. Aquest projecte neix de les demandes de les persones que es van recollir des del Servei d’oci inclusiu d’Amisol, i pretén ajudar a les persones amb discapacitat a la millora de la seva qualitat de vida.
Per una banda, s’ha creat un taller de musicoteràpia setmanal, on es treballa amb la música per promoure la comunicació, les relacions, l’aprenentatge, el moviment, l’expressió, l’organització i altres objectius, per satisfer les necessitats físiques, emocionals, socials i cognitives.
Per altra banda, totes les persones que van demanar que volien aprendre a tocar un instrument, s’han vinculat a un recurs comunitari per rebre classes individuals i participar en els actes anuals que organitza dit recurs. Amb aquestes persones es fa un seguiment per tal que expressin com els va, si volen continuar, si canviarien alguna cosa, etc.
Els objectius del projecte són:
Aquest projecte s’està duent a terme gràcies al suport de la Fundación Ibercaja, per l’atorgament d’una subvenció de la Convocatòria 2021 Fundación Ibercaja de Proyectos Sociales. També compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
L’any 2019 vam rebre una subvenció dins del marc de la convocatòria de Projectes Singulars per al foment de l’economia social i del cooperativisme, promogut per la Direcció General d’Economia Social, pel Tercer Sector i les Cooperatives, i pel Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
Es tracta del Projecte d’ampliació i desenvolupament territorial de l’Associació Amisol. Respon a la necessitat d’augmentar els serveis d’atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual del Solsonès, a més de promoure la millora i creixement de l’entitat.
Els objectius principals del projecte són:
Les accions s’han allargat fins a l’abril del 2021, a causa de la situació provocada per la COVID-19. Aquesta subvenció ha donat un suport important a algunes de les accions de creixement de l’entitat:
Subvencionat pels Projectes Singulars en el marc del foment de l’economia social i del cooperativisme, dins del Programa marc de cooperació público-privada ARACOOP