LA SERRADORA AMISOL CONSOLIDA L’OCUPACIÓ DE PERSONES AMB DISCAPACITAT APLICANT MILLORES EN EL PROCÉS PRODUCTIU

L’entitat ha rebut un ajut del Programa InvEss – Treball Protegit del Departament d’Empresa i Treball per cofinançar l’adquisició de nous equipaments.

Al llarg de l’any 2024, la Serradora Amisol ha desenvolupat un projecte d’inversions en maquinària, que ha permès diversificar i optimitzar el procés productiu amb l’objectiu de guanyar competitivitat per afavorir l’accés a nous mercats, i consolidar i incrementar l’ocupació de persones amb discapacitat.

 

La Serradora Amisol, una iniciativa social única d’economia circular i compromís amb el territori

La Serradora Amisol (serradora.amisol.cat) és una de les activitats que es desenvolupen en el marc del Centre Especial de Treball-CET de l’Associació Amisol, entitat privada i sense ànim de lucre de Solsona, que va ser creada l’any 1976 per vetllar per l’exercici ple dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. Dins de l’Amisol, el CET és la iniciativa d’integració laboral que facilita una ocupació a persones amb discapacitat que tindrien dificultats d’accés al món del treball ordinari. L’objectiu del CET és generar oportunitats d’ocupació per a aquest col·lectiu a través d’un treball protegit, productiu i adaptat a les capacitats de cada treballador/a. Acull principalment persones amb discapacitat intel·lectual, tot i que també està obert a persones amb altres tipus de discapacitat (física, sensorial o trastorns de la salut mental).

La Serradora Amisol, que va iniciar la seva activitat l’any 1990, és la secció amb més volum de persones del CET. La seva activitat principal és la transformació de la fusta provinent de boscos propers per produir fusta serrada i expedir taulons per abastir la indústria del palet. Fusta serrada que, a partir de l’any 2000, s’utilitza majoritàriament per la fabricació pròpia de palets, incrementant així el valor afegit de la fusta.

La serradora es diferencia també pel seu compromís amb la sostenibilitat i l’economia circular. El 100% de la fusta prové de boscos del Solsonès i comarques veïnes, gestionats de manera sostenible. A més, els subproductes del procés de serrat, com les serradures, escorces i costers, es reaprofiten per a usos agrícoles, ramaders o de calefacció, situant l’activitat molt a prop del residu zero.

Aquesta aposta per l’economia de proximitat, combinada amb la creació d’ocupació per a persones amb discapacitat, converteix la Serradora Amisol en un model únic a Catalunya. En un sector on la mecanització ha reduït la feina humana, la serradora Amisol demostra que és possible generar activitat econòmica i, alhora, garantir oportunitats laborals per a col·lectius vulnerables.

 

Un projecte revitalitzador per guanyar competitivitat al mercat i generar noves oportunitats laborals

34 anys després, i en un context d’activació socioeconòmica de l’entitat, l’optimització del procés productiu és una necessitat imprescindible per obtenir productes finals més competitius i diferenciats, que permetin accedir a nous mercats i augmentar el volum de negoci, per consolidar la plantilla existent i generar nous llocs de treball.

Amb un cost total de 149.856,38€, el projecte ha permès adquirir nova maquinària. Entre les millores destaca la instal·lació d’un forn de tractament NIMF-15, una tecnologia que permet fabricar palets i embalatges aptes per a l’exportació, una necessitat creixent entre els clients. Aquesta nova línia de producció, fins ara limitada per la dependència de serveis externs, suposa un pas endavant per captar nous mercats i recuperar clients perduts en els darrers anys. Paral·lelament, s’ha adquirit una màquina retestadora automàtica, que permet canvis de mida ràpids i precisos dels taulons per adaptar-se a les demandes específiques de cada client, i un compressor amb flux d’aire regulat, per millorar el procés de fabricació de palets. Aquestes inversions no només augmenten l’eficiència productiva, sinó que també redueixen el consum energètic i milloren les condicions de treball dels operaris.

A més de les millores tècniques, la serradora ha fet una aposta decidida per la digitalització i la comercialització. La creació d’una pàgina web: serradora.amisol.cat, on es presenta el catàleg de productes i serveis, reforça la presència comercial de l’entitat i permet arribar a nous clients. Per altra banda, des de l’any 2023, s’està treballant activament en la promoció comercial de l’activitat, establint majors vincles amb els clients, realitzant visites a les seves instal·lacions i oferint un servei de qualitat, àgil i proper. La combinació d’innovació tecnològica i promoció comercial posa de manifest l’estratègia d’Amisol per garantir la sostenibilitat econòmica i social de la seva activitat.

Aquestes accions han permès consolidar la plantilla actual de la serradora i generar 6 nous llocs de treball. S’han creat també nous perfils laborals, que desenvolupen tasques de reforç a les seccions de  serradora i palets, tasques de conducció de carretons per a les operacions d’emplenat i buidat del forn, maneig per al seu control i gestió de registres.

També s’està treballant per consolidar la nova línia de fabricació de mobiliari que hauria de servir per fer un pas per obtenir un producte final amb més valor afegit. Es tracta d’un projecte de fusteria a mida, fent mobiliari com taules, bancs i cadires, caixes de fusta, jardineres, objectes de decoració, etc. També estem especialitzats en la construcció de caixes niu per diferents tipus d’ocells i ratpenats.

 

El Programa InnvESS – Treball Protegit

Aquest projecte ha comptat amb un ajut de 100.000 € del Programa InnvESS – Treball Protegit, del Departament d’Empresa i Treball, un programa de concessió de subvencions a Centres Especials de Treball i Empreses d’Inserció per a l’activació socioeconòmica de la seva activitat, la innovació i sostenibilitat en els processos productius i els projectes industrials transformadors que generin noves oportunitats empresarials i d’ocupació.

Aquest projecte, finançat parcialment amb 100.000 euros del programa InnVess, reforça el futur d’una iniciativa arrelada al territori, que dona valor a la feina ben feta, als recursos locals i a les persones que la fan possible.

 

Promou i finança: la Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball

Capçalera
empresa_h3
Logo Economia Social hrt
No Comments

Post A Comment

X