Sinergies és el projecte de l’associació Amisol que aposta per la inclusió social en el temps de lleure 

El projecte es basa en la creació de vincles amb entitats locals i en l’atenció centrada a les persones ateses 

 

Finalitza el primer any del projecte Sinergies: espai obert i d’intercanvi, organitzat per l’associació Amisol, que vetlla per la inclusió social de les persones amb discapacitat al Solsonès. Concretament, se centra en la inclusió durant el temps de lleure, posant la persona atesa al centre i teixint xarxa amb les entitats locals. Durant l’any d’implementació del projecte hi ha hagut 431 participacions. 

 

Així doncs, des del servei d’oci de l’associació s’han organitzat activitats de lleure, tant per les persones ateses a l’Amisol com per persones amb discapacitat intel·lectual externes a l’associació. Per organitzar les activitats s’ha centrat l’atenció a les persones a través de l’apoderament de cadascuna. La coordinadora del servei d’oci i voluntariat, Maria Díaz, va elaborar una enquesta per conèixer amb què, com i amb qui volien dedicar el temps de lleure totes les persones ateses pel servei, i d’aquesta manera, fomentar l’autodeterminació.  

 

La demanda més comuna, explica la coordinadora,  va ser: “Tenir colla i anar a fer un cafè el cap de setmana, és a dir, tenir vida social i passar-ho bé. El mateix que volem tots”. De les peticions n’han sorgit activitats grupals, com una estada de cap de setmana al Port del Compte; activitats obertes a la comunitat, com la presentació del Pop, el primer gegant per a tothom; o activitats mixtes en les quals hi participen persones ateses per Amisol i persones externes, com una activitat de bitlles catalanes, entre moltes d’altres. 

 

Les sinergies, doncs, han sigut la base del projecte. En total, s’han dut a terme 40 coordinacions, i en alguns casos hi ha hagut una vinculació continuada de les persones ateses amb el servei comunitari. Per exemple, s’han començat a cursar classes de llengües i de música. La Maria Díaz destaca la bona rebuda del servei, tant per part de les persones ateses com per part de les associacions: “Tot i que he vist que falta un treball d’informar sobre l’accessibilitat dels serveis, en algun cas, per exemple, ens hem trobat en espais on la porta principal era apta per les cadires de rodes però no ho era el lavabo, i ja s’havia considerat com un espai accessible per a tothom”. 

 

Durant l’any en què s’ha posat en pràctica, el projecte ha estat alterat a causa de la COVID19 i algunes activitats s’han hagut d’organitzar de forma virtual: “Es va intentar fer activitats en línia però no van ser exitoses, perquè no hi havia ni el contacte personal ni es creaven els mateixos vincles”, comenta la coordinadora del servei d’oci. A més, per les restriccions no s’han pogut organitzar totes les activitats previstes obertes a la comunitat dins del Seminari, l’edifici on s’ubica actualment l’entitat, com es plantejava en el projecte. 

 

“El projecte Sinergies, i conseqüentment, el servei d’oci, va néixer de la demanda de les professionals, que creien necessari un servei transversal coordinat per una persona que el dirigís i el fes present a totes les branques de l’associació”, explica Laura Franzoni, encarregada de projectes i captació de fons d’Amisol. El projecte s’ha pogut dur a terme durant aquest any gràcies al finançament de CaixaBank, dins de la línia de subvencions Acció social en àmbit rural 2020, atès que el servei d’oci no forma part de la cartera social finançada per les institucions públiques.

No Comments

Post A Comment

X